top of page
  • Foto van schrijverEerbetoon

Geen rouwstoet; maar de uitvaartbus

Bijgewerkt op: 6 jun. 2023


Recent had ik een melding waarbij de overledene tijdens zijn vakantie in het buitenland was overleden. Dat maakte een week die al lastig genoeg is, nog lastiger. Naast verdriet, speelt dan ook de onzekerheid over wanneer je dierbare naar Nederland kan worden terug vervoerd. En of je dierbare wel goed wordt verzorgd en begeleid. En als uitvaartbegeleider krijg je van de reisverzekering het advies pas zaken te regelen en vast te leggen wanneer de overledene terug is uit het buitenland. Kortom, veel extra onzekerheid.


Met de familie heb ik hier in Nederland al wel van alles voorbereid en ‘onder voorbehoud’ in de steigers gezet. Wanneer de overledene dan thuis zou zijn, kon alles snel in gang worden gezet. Omdat de familie de eerste dagen zo gescheiden was van hun overleden dierbare, opperde ik hen om op de dag van de uitvaart niet in een traditionele rouwstoet te rijden, maar met de uitvaartbus. In zo’n bus reist de overledene in het midden van de familie mee. Ik kon mij zo voorstellen dat dit een welkome tegenhanger was voor de eerste dagen waarin ze zover van elkaar gescheiden waren. De familie was meteen enthousiast.

‘Hij zou dit geweldig gevonden hebben’ hoorde ik een van de familieleden zeggen

Op de dag van de uitvaart was het prachtig. Het klopte helemaal. Na een prachtige dienst en een hartverwarmend samenzijn, werd de overledene in de bus geplaatst. De familie zat om hem heen, herinneringen werden opgehaald terwijl ze hem begeleidden richting het crematorium. ‘Hij zou dit geweldig gevonden hebben’ hoorde ik een van de familieleden zeggen. Geen rouwstoet-stress, maar een rustige, liefdevolle en gezamenlijke begeleiding tot aan het einde toe.

De uitvaartbus is in verschillende maten in te zetten. Voor een klein gezelschap tot 8 personen, tot maximaal een gezelschap van 26 personen en de overledene. En dan kan de uitvaartbegeleider ook nog mee. Nieuwsgierig geworden? Kijk hier maar eens, of hier. En recent was de uitvaartbus ook nog in het nieuws.


Karin Horsting


Eerbetoon Uitvaartbegeleiding

Comments


bottom of page