top of page
  • Foto van schrijverEerbetoon

Uitvaartverzekering: dubbelcheck!

Bijgewerkt op: 6 jun. 2023

Recent was ik bij een familie die de uitvaart van hun overleden dierbare door mij wilde laten verzorgen. Ik was bij hen thuis en het verdriet, de verslagenheid en de vermoeidheid van het nachtenlang waken, waren groot. Het is op zo’n moment lastig om te vragen naar iets als verzekeringspapieren. Het lijkt er op zo’n moment zo níet toe te doen. Toch is het belangrijk. Ik zal uitleggen waarom, waarbij ik eerst de twee belangrijkste verzekeringsmogelijkheden op een rijtje zet. Daarna kom ik terug op dit specifieke geval.


Heb je een naturapolis?

Dan worden bij overlijden basisdiensten uitgekeerd. Denk hierbij aan opbaring, uitvaartbegeleiding, de kist, rouwkaarten, rouwvervoer, de dienst en de crematie of begrafenis. Voorwaarde is wel dat de verzekeraar de uitvaart verzorgt. Kies je voor een andere uitvaartverzorger, dan wordt slechts een beperkte vergoeding uitgekeerd.


Heb je een kapitaalverzekering?

Dan keert de verzekering bij overlijden het verzekerde bedrag uit. Je bent vrij de uitvaartverzorger te kiezen die bij je past. Deze kijkt dan samen met jou naar de wensen en wat dit financieel betekent.


Terug….

…naar de uitvaart in kwestie. Toen ik de papieren onder ogen kreeg, bleek het om een combinatie uitvaartverzekering te gaan. Het overgrote deel bestond uit diensten en een klein deel uit kapitaal. Wat betekende dit concreet voor deze nabestaanden? Wanneer zij vasthielden aan uitvoering van de uitvaart door mij, zou hun verzekering een stuk minder waard zijn. Voor de waarde van € 5.750,- die het dienstenpakket vertegenwoordigde, kregen zij namelijk een financiële vergoeding van slechts € 3.000,- uitbetaald. Dan is de vraag ‘laat je de uitvaart toch uitvoeren door de verzekeraar of hou je vast aan je aanvankelijke voorkeur?’ Een heel lastige keuze op het moment dat je zo in de emotie zit. Ik heb de familie de tijd gegeven om hierbij stil te staan. Hun financiële positie was dusdanig dat zij konden vasthouden aan hun aanvankelijke voorkeur. Vaak genoeg gebeurt het dat dan ‘toch maar’ wordt gekozen voor de verzekeraar.


Check dubbelcheck

Als jij en/of je ouders ooit een uitvaartverzekering hebben afgesloten, kan het geen kwaad deze tegen het licht te houden. Past de verzekering nog zoals we deze ooit hadden bedacht? Heb je de vrijheid die bij je past? Past de hoogte van het bedrag nog bij de wensen? Een check dubbelcheck is de moeite waard. Hiermee voorkom je mogelijke onaangename verrassingen op een heel moeilijk moment in het leven.


Deel je wensen

Sowieso is het aan te raden om je verzekering en uitvaartwensen te delen met je dierbaren. Het is als nabestaande geruststellend om te weten dat je in iemands geest handelt, dat je weet wat hij of zij gewild zou hebben en hoe degene is verzekerd.

Natuurlijk kijk ik graag en geheel vrijblijvend met je mee als je daar behoefte aan hebt.


Karin Horsting

Eerbetoon Uitvaartbegeleiding

bottom of page