top of page
Eerbetoon Uitvaartbegeleiding Kinderen

Betrek jouw kind bij de uitvaart

Je behoedt je kind het liefst voor pijnlijke gevoelens die verbonden zijn met de dood. We kunnen hen dit echter niet besparen. En we helpen hen niet door verdriet weg te stoppen. Door een kind te betrekken bij de uitvaart geef je het signaal dat het verdriet er mag zijn. Dat erover gesproken en gehuild mag worden. Dat verdriet een uiting is van liefde. Eerbetoon helpt je hierbij.

Geef jouw kind een rol bij het afscheid

Het helpt kinderen om een rol te krijgen bij de uitvaart. Dat kan in allerlei vormen. We luisteren goed naar de kinderen en begeleiden hen stap voor stap naar het afscheid. Een kaarsje aansteken, belletjes blazen als kusjes naar de overledene, een gedicht oplezen of de kist beschilderen: samen komen we tot een rol die bij hen past.

Eerbetoon, geef jouw kind een rol
Eerbetoon Kinderen en Rouw

Kinderen en rouw

Hoewel je er misschien niet meteen aan denkt, is het voor een kind belangrijk om het lichaam te zien bij een uitvaart. Het helpt bij het afscheid nemen en het besef dat iemand dood is. Door een kind onderdeel te laten zijn van het familierouwproces voelt het zich erkend en gesteund door zijn of haar familie. Hun verdriet mag er zijn, zij staan er niet alleen voor.

Zij reageren heel puur

Kinderen zijn nog niet op de hoogte van ‘hoe het hoort’ en leveren juist daardoor vaak een bijzondere bijdrage aan een afscheid. Zij reageren heel puur. Hun lach, blik of onbevangenheid doorbreekt de beladenheid van een afscheid. Hun reacties kunnen sterk verschillen en zijn afhankelijk van leeftijd en leefsituatie.

23-09_Eerbetoon-Shot13_edited.jpg
Eerbetoon Verf op Tafel

'Verdriet mag er zijn en tranen kunnen steeds weer gedroogd worden.'

Praktische handvatten

Eerbetoon Speelgoed
Eerbetoon Logo Vogel

1

Boeken en materialen voor bij verliessituaties, vooral gericht op kinderen en jongeren

Eerbetoon Logo Vogel

2

Ondersteunt kinderen en jongeren bij het verwerken van het overlijden van een dierbare

Eerbetoon Logo Vogel

3

Speelgoed om de dood op laagdrempelige manier bespreekbaar te maken met kinderen

'Het gaat erom dat ieder kind de ruimte krijgt om op zijn of haar manier een steentje bij te dragen.'

Wij helpen je jouw kind betrekken bij de uitvaart. De uitvaart vormt ook voor kinderen de start van het rouwproces. Eerbetoon helpt je graag om alles in goede banen te leiden.

bottom of page