top of page
  • Foto van schrijverEerbetoon

Muziek die je ziel raakt

Een favoriet nummer van een overledene tijdens de afscheidsdienst gespeeld door een ensemble, of door de kleinzoon of -dochter op piano. Een dochter die haar vader toezingt. Of een verre neef die aanbiedt om de gang naar het graf te begeleiden op viool. Dat werkt vaak adembenemend. Het lijkt alsof een extra dimensie wordt geraakt. Dat komt omdat live muziek je automatisch meer naar binnen brengt, je makkelijker en dichter bij je gevoel laat uitkomen.


Tijdens een uitvaart die wij begeleidden werd de kracht van live muziek heel duidelijk. De familie had gevraagd of de klezmerband Di Gojim op de uitvaart wilde spelen. Vader en zoon Mulder gingen graag in op dit verzoek, zeker ook omdat zij de overledene kenden. Vader op klarinet, zoon op piano. We waren in een klein, intiem gezelschap. Na één van de sprekers zetten vader en zoon het ‘Firn di Mechutejnim ahejm’ in. De tonen die de klarinet haalde, waren ongekend hoog en kwamen zó de ziel binnen dat eenieder aanwezig het kippenvel op de armen stond. Zo mooi, zo intens en bevlogen, zo verdrietig, zo allesomvattend, zo de essentie van het leven samenvattend…


'De live muziek had ook mijn ziel aangeraakt'


Toen ik daarna het woord weer nam, was het voor het eerst in mijn werk dat ik de emotie niet uit mijn stem wist te weren. Wat mij normaal altijd prima lukt, lukte dit keer niet helemaal. De live muziek had ook mijn ziel aangeraakt. Even voelde ik mij ongemakkelijk, maar al gauw bedacht ik me dat ik dit juist zo mooi vind. Zulke muziek verdient emotie.

Na afloop werden vader en zoon terecht de hemel in geprezen. De familie was hen zo dankbaar.


Hoe bijzonder dat muziek op zo’n verdrietig moment zo troostrijk kan zijn.


Marieke en Karin

Eerbetoon Uitvaartbegeleiding

Comments


bottom of page