top of page
  • Foto van schrijverEerbetoon

Familie Gerritsen – mei 2022

Bijgewerkt op: 6 jun. 2023

Ik vond altijd dat in andere culturen zoveel beter met de dood werd omgegaan dan in Nederland, waar het na een overlijden altijd zo zakelijk en efficiënt eraan toe gaat waardoor je zo weinig aan rouwen toekomt. Wat heb ik me vergist!

En dat komt wat mij betreft doordat we Karin hebben gevraagd de uitvaart te begeleiden toen mijn vader onlangs overleed.

Karin nam mij, mijn gezin en mijn moeder direct al het werk uit handen waardoor wij ons juist heel erg konden bezighouden hoe we afscheid van papa wilden nemen. En ze deed dat op een hele bijzondere manier. Ze heeft de gave om echt te luisteren naar onze behoeften en deze te vertalen naar de juiste voorstellen en ideeën. En, als ze dat nodig vond, daagde ze ons uit om het juist net iets anders te doen. Altijd in verbinding, nooit opdringerig en precies de juiste snaar rakend.


Maar…eerlijk is eerlijk…dit zijn kwaliteiten die je van een uitvaartbegeleider mag verwachten. Daar zijn er vast en zeker meer van (al heb ik ook verhalen gehoord van uitvaartbegeleiders die zelfs hiermee al de plank misslaan). De meerwaarde van Karin zit echter in iets heel anders. Ik wil dat illustreren met 2 reacties op de uitvaart van mensen die mijn vader niet hebben gekend.


De eerste reactie was van een vriend die na afloop van de dienst zei dat hij het gevoel had dat hij mijn vader tijdens de dienst echt heeft leren kennen. En de tweede reactie was nog bijzonderder: doordat een vriendin van ons zo geraakt was door de dienst, is ze ’s avonds met haar man (die er niet bij was) naar hun buren gegaan en hebben ze mooie gesprekken gevoerd over het leven en vooral over hun vaders. En aan het einde van die avond hebben ze met zijn vieren geproost op het leven van mijn vader.


En hoewel het succesvol verlopen van een uitvaart van vele factoren afhankelijk is, is uiteindelijk 1 persoon daarvoor eindverantwoordelijk en dat is natuurlijk de uitvaartbegeleider. Karin is voor dit werk in de wieg gelegd door haar organisatievermogen, haar empathie, haar warmte, haar goede ideeën en haar perfecte balans tussen betrokken zijn en afstand houden. Maar bovenal door iets wat niet in woorden is uit te drukken. Als er al een woord in de buurt komt dan is het haar energie. Die energie zorgde ervoor dat er ruimte ontstond voor een dienst waar mijn vader volledig tot zijn recht kwam en wat een werkelijk eerbetoon aan zijn leven was.


Papa was in de laatste jaren niet meer de persoon die hij ervoor was en dat was met name voor mijn moeder nog wel eens zwaar. Toch kon mijn moeder al heel snel met een positief gevoel op mijn vader terugkijken hoe hij ervoor was. En ze zei dat dit 100% kwam door de bijzondere wijze waarop Karin het hele proces heeft gefaciliteerd en alles heeft verzorgd.


En ik onderschrijf dat. Als je een eerbetoon zoekt voor je overleden geliefde kan ik Karin van harte aanbevelen.

Peter Gerritsen

Yorumlar


bottom of page