top of page
  • Foto van schrijverEerbetoon

Gerda Schalkwijk; mei 2023

Bijgewerkt op: 6 jun. 2023

Waar ik al zo lang bang voor was, gebeurde op 30 maart jl.

Op die dag verloren wij onze liefste, Frits aan een hartstilstand. Zijn gezondheid ging de laatste tijd al wel achteruit, maar het plotselinge afscheid bleef natuurlijk heel verdrietig.

En dan begint meteen het onvermijdelijke regelen. Natuurlijk wil je op een mooie, gedenkwaardige manier afscheid nemen van je lief. Maar hoe doe je dat? Gelukkig kwam jij, Karin, de volgende ochtend meteen langs om kennis met ons gezin te maken en de eerste stappen in de voorbereiding te zetten. Het voelde meteen goed, alsof je één van ons was.We hadden geen gemakkelijke opgave, een afscheid in 3 stappen: allereerst de mogelijkheid bieden ons te condoleren, daarna het afscheid waarbij we wilden terugkijken op het mooie leven met Frits en de dag daarna de begrafenis in besloten kring op een natuurbegraafplaats in Drenthe. Dat betekent dus ook 3 verschillende locaties bespreken en vervoer regelen. Ga er maar eens aan staan!

Het was al met al een hele uitdaging. Ik had mezelf al heel vaak afgevraagd hoe dit allemaal in een korte tijd geregeld zou kunnen worden, maar Karin, jij nam ons bij de hand en als vanzelf vielen alle stukjes op hun goede plaats.

Omdat jij, Karin, op de dag van de begrafenis verhinderd was, stelde je voor dat Marieke met ons naar Drenthe zou gaan. En hoe bijzonder, ook met Marieke voelde het alsof we haar al jaren kenden.

Wat heb je het laatste afscheid in Drenthe mooi voorbereid en geleid, Marieke. Zo liefdevol en intiem. En de live vertolking van “Door de wind” door Else en Rutmer bij het graf zal ik niet snel vergeten.


Met heel veel liefde kijken wij terug op een verdrietige, maar tegelijkertijd ook heel mooie periode van afscheid nemen, waarbij jullie, Karin en Marieke, een bijzondere rol hebben gespeeld. Jullie warme betrokkenheid heeft ons heel veel goed gedaan. Heel hartelijk dank daarvoor.

Wij gaan elkaar vast weer zien.


Lieve groet,

Gerda, namens de hele familie

bottom of page